HVAD ER EN 3D PRINTER?
Med en 3D-printer kan man lave tredimensionelle objekter ud fra en digital fil.
I modsætning til en almindelig papirprinter, har 3D-printeren den ekstra dimension, der betyder at den via en lag på lag teknik, også printer opad og derved kan fremstille en genstand.
Den printer i et plastmateriale (PLA), som i smeltet form bliver lagt i meget fine lag, som lynhurtigt størkner, og derfor kan lagene bygges ovenpå hinanden. Hvert lag udgør et tværsnit af den færdige genstand.
PLA er en bioplast, som er fremstillet af stivelse fra planter. Den belaster derfor ikke miljøet i samme grad som traditionelle plastformer.
3D-printere i folkeskolen
Mange børn har svært ved at forstå og forestille sig det rumlige perspektiv, som ofte bruges i læringssammenhæng. 3D-printerne kan gøre den abstrakte todimensionale verden mere sanselig, sjov og meget mere konkret.
At arbejde med teknologien kan for mange børn være en stor motivationsfaktor, og det samme kan det være, at man arbejder hen mod et konkret mål; nemlig at printe sit eget objekt på 3D-printeren.
Det er specielt i fag som matematik, fysik, billedkunst og håndværk & design, at 3D-printerne giver helt nye muligheder for blandt andet at arbejde med målestok, beregning af dimensioner, massefylde, materialelære, designprocesser, æstetik og produktfremstillinge.
3D-printerne er en meget oplagt måde at integrere ny teknologi i undervisningen på, og de kan bidrage betydeligt til det pædagogisk og faglige arbejde i alle folkeskolens klasser.
Når man arbejder med printeren, vil man krydse mange forskellige faglige områder og mange måder at udvikle, forstå og begribe teknologien og objekter på.
Arbejdet med printerne åbner desuden op for nye måder at kunne arbejde tværfagligt samt projekt-og produktbaseret, hvilket giver gode muligheder for undervisningsdifferentiering, og der er store muligheder for at bruge printerne i arbejdet med inklusion,
IT kundskaber
I arbejdet med 3D-printerne er det med teknologien, at det færdige produkt skabes. IT blive derved en integreret del af undervisningen, frem for blot at supplere allerede anvendte undervisningsformer.
Ved at bruge printerne i undervisningen kan man arbejde med alle fire elevpositioner, som er beskrevet i Undervisningsministeriets fællesmål om IT og medier.
(link: http://ffm.emu.dk/maal-struktur/tvaergaaende-emner/it-og-medier )
Inklusion
Der sidder ofte elever i specialklasserne, som har særdeles veludviklede kompetencer indenfor IT. De har lysten og evnerne til at sætte sig ind i nye programmer og se nye muligheder i teknologien.
Det er helt oplagt at inddrage disse børn i arbejde med printerne på tværs af klasser, hvor de vil kunne hjælpe både lærer og de øvrige elever med at bruge de programmer og IT værktøjer, der kræves for at printe. Hvis man forstår at inddrage disse børn, vil der sandsynligvis vise sig helt nye sider af elevens evner og personlighed.
Ved at give børn personlig succes, kan det hjælpe det enkelte barnet til at udvikle et positivt selvbillede, og at se sig selv som en værdig bidragsyder til det sociale fællesskab og tackle udfordringer på andre områder.